Türkiye’de Taşınmaz Mal Edinen Yabancıların İkamet İzinleri
11/04/2013 tarihli ve 28615 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu, yabancıların Türkiye'ye giriÅŸleri, Türkiye’de kalışları ve Türkiye’den çıkışları ile yabancılara saÄŸlanacak korumanın kapsamına, uygulanmasına iliÅŸkin esasları AB ile uyumlu hale getirmiÅŸtir.
Bu kanunun 11/04/2014 tarihinde yürürlüÄŸe girmesiyle, daha önceden yürürlükte olan 5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de Seyahat ve İkametleri Hakkında Kanun yürürlükten kalkmıştır.
Mevzuatımıza göre 6458 sayılı kanunun 20.maddesinde belirtilen istisnalar saklı kalmak üzere, Türkiye’de vizenin ya da vize muafiyetinin tanıdığı süreden ve her halde doksan günden fazla süreyle kalacak yabancıların ikamet izni alması gerekmektedir. Söz konusu kanunun 30.Maddesinde ise kısa dönem ikamet izni, aile ikamet izni, öÄŸrenci ikamet izni, uzun dönem ikamet izni, insani ikamet izni ve insan ticareti maÄŸduru ikamet izni olarak altı farklı türden söz edilmiÅŸtir. İlgilinin bu ikamet izinlerinden hangisine uygun statüde olduÄŸunu belirlemek, hem ilgilinin menfaati hem de baÅŸvurunun doÄŸru yapılması bakımından büyük önem arz eder.
Belirli sınırlamalar dahilinde yabancıların Türkiye’de taşınmaz edinmesi mümkündür. Yabancının taşınmaz edinmesi için ikamet izni almış olması ÅŸart olmadığı gibi, taşınmaz edinmiÅŸ olmak da yabancıya doÄŸrudan ikamet izni vermez. Ancak 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun getirdiÄŸi deÄŸiÅŸiklikle bu tür yabancılara ikamet izinleri bakımından kolaylık tanınmıştır. Mülga kanun döneminde bu kiÅŸilere üç ay olarak verilen ikamet izni, 6458 sayılı kanunun 31.Maddesinin getirdiÄŸi yeni düzenlemeyle kısa dönem ikamet izni kapsamına alınmış ve uzatılmıştır. Bu hükme göre Türkiye’de taşınmaz mal edinen yabancılara her defasında en fazla birer yıllık süreyle ikamet izni verilebilir. İznin verilmesinde aranan ÅŸartlar ve uygulanacak prosedür kanunun devam eden maddelerinde belirtilmiÅŸtir.
Türkiye’de taşınmaz malı bulunan ve buna dayanarak kısa dönem oturma izni almış yabancıların yabancı eÅŸi, kendisinin veya eÅŸinin ergin olmayan yabancı çocuÄŸu ve kendisinin veya eÅŸinin bağımlı yabancı çocuÄŸu da aile ikamet izni alarak Türkiye’de ikamet edebilir. Ancak aile ikamet izninin süresi hiçbir ÅŸekilde destekleyicinin ikamet izni süresini aÅŸamaz. Destekleyicinin aile bireyleri Türkiye’de çalışma iznine sahipse aile ikamet izni veya herhangi bir ikamet izni almaları gerekmez; zira Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun 27.maddesinin getirdiÄŸi yenilikle geçerli bir çalışma izni, ikamet izni yerine geçecektir.
Bu açıklamalar doÄŸrultusunda Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun mülga kanuna nazaran daha detaylı ve güncel hükümlerinin, yabancıların Türkiye’de taşınmaz edinmesini teÅŸvik edecek nitelikte olduÄŸunu söylemek yerinde olacaktır.